Monday, 31 January 2011

His mighty love

ALLAH certainly has a unique way of expressing His love for me.
and for you.
insyaAllah.

Saturday, 29 January 2011

leave me alone.

what do you want from me?
just get the hell out of my life.
leave me alone.
dont make my life complicated than it already is.



Friday, 28 January 2011

comel-ness.

last nite, i got the chance to lepak again with the guys. and u know what, the lepak session has become n more interesting.. sebabbbb?

hahaahah.

there's this guy, konon aku usha laa. sbb comel.. and i love his passion in making money. a student n yet transform his passion in cooking into a business.. mmg geliga lah idea! dont get me wrong, theres nothing got to do with heart and all. and he is 4 years younger kot.. dan itu lah jugak yg menarik about him. hes young but yet, looking forward and work hard to secure his future. good job bro!

relieved.

sangattt laa lega sudah laa berlalu the 5 minutes parkinson.. ingt dh bukan main lama berdiri kt depan.. rupanya 5 minutes je.. harussss glabah..dah laa antara orang yg awal2 kene present gak.. i was the 3rd to do the microteaching.. anyway, it turned out okay. not bad at all. yes, i was as nervous as hell, but Thank God, i can manage the nervousness quite well. one thing i did to overcome it is by talking, as loud i can, so that i cannot hear anything else except my own voice..it helps me to stay focus..and many thanks for my classmates for their supports as well.. i didn't plan anything, but a few asked questions, responded to my questions, and above all, they stay focus..the observer too. and all praise to God, i received positive feedbacks too.they love the way i did the recap previous lessons thing, using example that closed to the audience, two ways communication and the summary of the whole chapter that i am going to teach..its fun really. its just that, in my opinion, i just have to work harder in order to overcome the nervous-thing. i cant give the idea to the students that i am not confident to teach..hopefully, i will get to it someday. i just cant wait and very much looking forward for the practical semester.just a few month away from traning teacher title.. heeeee..and of course looking forward for the day i'll start my first day as a teacher, for real!


Wednesday, 26 January 2011

excited

there is small possibility that i can have my training semester back in my hometown. excited really. so much money buleh save dude!

hopefully this one will come true. pray hard :D

Tuesday, 25 January 2011

the end of a worthless-ness

i wanted to end the day with a happy heart, with a smile on my face. i don't need someone who complicates me.

and i promise myself this is the end. a real end.

i want to put a stop to all these things. i cant gave up to something worthless. i am better than this. and i just knew it! i do! :)

i just need to remind myself, about the just He promised.

goodnite everyone.

hoping for a better day. insyaAllah.

Sunday, 23 January 2011

hotel california

hotel california itself is a beautiful song.. and marc anthony just make it a perfectly beautiful song..


bear with me..

walopon sy mcm pemalas.. tp jgn tk tau, antara hobi saya ialah memasak. and it was indescribable kind of feeling when people enjoy your cooking..seriously. in 2008, while waiting for my flight tickets to be arrange, i spent most of the time jadi chef for my friends. when they got back from classes, they were excited that food was all ready on the table.. in the next few entries.. i will update about my dream cooking utensil and of course, my dream tableware..

it is one of my cita2laa jugak, once dah keje nnti nk penuhkan rumah dgn cooking utensil and pinggan mangkuk yg best! seriously :D

for a start, maybe Corelle tableware.




or maybe a simple white squares one



hermmm.. duit oh duit! :)

Saturday, 22 January 2011

wake up.

oihhh, mengantok!

ape ke hal nye ngantok.. tkleh nk buat keje. adoyaiii.. keje kene siap jugak.. bnyk lg keje tertunggak.. plisss jgn ngantok. .fifi wake uppp! wake up fifi! wake uppp!

plisss, wake up... champ.. wake up.. wake up. champ please wake up..
[tetibe masuk mood cite the champ.. sile download dan tgk.. bapak sedih gells..click on the link to watch the youtube excerpt]

mission for today.

target utk hari ini adalah:
1. skip my lunch
2. finish off audit assignments
3. have a look at algebraic expression 2 lesson plan.

let see if i manage to get all the 3 things done today.

have a good day everyone! :)


teaser: broga hill.



this is broga hill on thaipusam 2011. finally, i did it! :)

p/s: click on the picture for larger image.

tidak ade maknanya..

jika, anda berjanji berulang kali utk berdiet, dan setiap kali itulah anda kalah dengan godaan makanan..

konon td nya tidak mahu berdinner, tapi kalah pada godaan roti canai. tetapi, kalah dengan amaun yg tidak material.. iaitu, sekeping roti canai kosong berkuah kari+ dal dan segelas horlick ais.. dan sekeping popia basah.dan mungkin segelas nescafe sebentar lagi.

selamat malam semua. mengharapkan malam ini mampu mengerah kepala otak yg berjambul ini dan selesai mengemas pakaian dlm wardrobe.

adios!

Friday, 21 January 2011

hakikat kejadian alam.

while i was having fun with friends, i forgot to think that, i was maybe one of the fortunate to taste, to feel the happiness,i forgot to thank Him for the good moments.. and i forgot to feel sorry, to remember for the people who are striving for life, the people who were having a bad day.

to my dear aunt, semoga makcik tabah. dan mahu saya ulangi, Tuhan tidak menguji kita lebih dari kemampuan kita.. di uji sejauh itu, bermakna makcik mampu hadapinya. semoga ini mengajar makcik menjadi lebih tabah. insyaAllah.

and to everyone, semoga ujian menjadikan kita lebih tabah, lebih dekat.

acne

alhamdulillah, pulang dgn selamatnya setelah mendaki kurang dari 1.7km bukit broga yg famous skarang niii.. cerita pendakian tunggu laa next2 entry.

balik dr mendaki, tetappp gigih gi bersihkan muka dgn cleanser dan bertoner segala bagai.. dah tk pakai night cream selalu sbb tknak muka jadi mcm tepung gomak! hahaha. sbb night cream tuu laa muka jadi mcm fifi celup tepung sebelum di goreng..oh, bgn esoknye, tgk. ohhh alhamdulillah muka dah makin okay skit.. jerawat tidak lagi tumbuh secara berjemaah seperti selalunya.. dan skarang mereka pon tak gigih sgt nk tumbuh mcm dulu2... cuma sesekali kuar. especially yg area forehead yg now hanya tinggal parut2 nipis. insyaAllah, over time parut2 tu akan hilang.. semoga! area pipi belah kiri pon dh tunjuk tanda pemulihan.. dah tkde jerawat2 yg besar kacang hijau tuu. now pon, yg tinggal hanya laa parut2 yg semakin hari semakin nipis. cumanya, jgn buat hal nk naik lagi.. kalo tak nnti kemerah-merahan yg jelas skali.. belah kanan pon dh ade tanda2 pemulihan.. jerawat2 yg before ni semakin kering.. semakin hari semakin kering.. dan mengelupas dgn dasyat. tp ape aku peduli, asalkan kulit semakin pulih. nak jadi mcm dulu.. tkde parut yg obvious.. ambik gmbr pon tk concious sgt pasal jerawat. now nk ambik gmbr slalu pikir nk cover2 part jerawat tu..tp skarang dh ok skit dgn camera. before ni, mood nk bergmbr langsung tkde.. down beb tgk muka jerawat sana sini.. hopefully, jerawat tkde means, penyakit pon hilang bersamanya..

insyaAllah :)

Wednesday, 19 January 2011

awake

now its 255 in the morning. and i am still awake.. tomoro i hv class as early as 9am.
this itchiness disturbs my sleep. thinking of skipping the 9am class tomoro morning and go to any clinic for MC.

now, tgh tunggu air panas. i have to mandi with air garam. aishhh, if only time ni tgh kt rumah. then my parents can look after me. tk perlu susah2 nk kene gi klinik sndiri2 :(

Tuesday, 18 January 2011

oleh itu..

saya gemuk.
oleh itu, memadailah saya hanya memakan cereal +milo panas utk dinner. kerana tengah hari tadi saya telah melantak nasi dan lauk ayak kurma dan ikan bersama rakan2 sekelas.. balik kelas pada petangnya, saya beli lagi nasi berlaukkan ayam kicap dan daging goreng. dengan alasan, tengah hari tadi aku hanya mampu makan sket je disebabkan nasi mentah. iskkk, responsible sket beb. nak bisnes sgt, nasi tu bg laa kaw2 masak dulu.. haishhh.

dah 2 kali nasi. cukup laa milo dan cereal. walaupon ade orang berpizza malam nih. iskk. mencabar keimanan dan diet betul!

hanya kerana saya tak mau gemuk lagi..

saya harus tido awal malam ini utk kelas esok hari..dan bersedia utk mendaki broga hill malam esok.. hiaaaaaa. bnyk mende yg saya kene sediakan esok. baju2, bateri kamera, breakfast dll keperluan. semoga selamat semuanya ya! :)

Monday, 17 January 2011

melawan itu memerlukan kekuatan

pagi ini saya bangun dgn rasa mengantuk yang maha dasyat.
tapi, dengan kekuatan yang hanya sedikit, saya melawan rasa malas ke kelas itu. selalunya, saya akan teruskan tido yang best itu.. lagi pula, probability lecturer tidak ke kelas juga adalah tinggi. tetapi, hendak seribu daya.. kerana berkehendak untuk ke kelas, maka berjaya lah saya ke kelas hari ini.. walaupon dengan kemalasan yang menggunung.

ini semua demi azam saya yang mahu menyempurnakan kehadiran ke kelas pada semester ini.. sebolehnya mahu memperbaiki prestasi semester lalu.

eh, formal sungguh gaya bahasa saya hari ini. rasa sopan sebentar dek kerana gigih ke kelas. semoga semangat ini berterusan ke hari-hari seterusnya. saya harus membuktikan yang saya boleh!

semangat!

eh, saya perlu kembali fokus untuk kelas audit di petang hari ini. semoga saya tidak terlupa utk membawa jaket ke kelas yang bersuhu 16 degree itu. kerana katanya prof, sel otak beliau lebih gigih bersambung andai suhu persekitaran adalah rendah.nasib kami baik kerana teknologi air-cond hanya membenarkan suhu 16 degree celcius sebagai suhu paling rendah.kalau tak, merasalah kami seperti di negara eropah pada musim dingin.

sekian. jumpa lagi!

have a good day!

Sunday, 16 January 2011

warna merah dan nombor 8

ape ke hal nye dgn warna merah dan nombor 8?

ceritanya bermula, bila aku temankan roomate ku utk membuat rawatan resdung.. secara herba oleh As-Syifa Herbs.

bosan agaknya, menunggu proses rawatan yg kene tunggu lendir resdung keluar, ngeri weih, pengalaman depan mata, macam2 bunyi aku dgr.. bunyi lendir yg ala2 macam ko selesema kronik yg hingus pekat mengalir mcm tu laa.. haaa. tringin jugak nk buat. tp lain kali la. rasa bnyk je duit dh habis hari ni. dah terbang melayang rm200 utk beli eye toner.hope laa mata akan get better after pakai toner tu.. bi-iznillah dalam bahasa arabnya. hahaha. bahasa arab komunikasi dpt B kot time PMR dulu.. ehhh, ade orang tanye ke? :D

haa, bile dh bosan tu, abang tu tanye laa aku.. suke kaler ape, nombor ape.. aku cakap laa 25. melambangkan umur aku.. tp tkleh.. kene pilih 1-10. so automatik aku pilih 8 and aku pon tk tau kenapa aku sebut 8. dan warna merah..

al kisahnya, menurut amalan dan pengetahuan beliau, orang yg pilih warna merah ni, keras luarannya, tp dalam nya lembutttt! try laa kalo nk tau. meh try pujuk tgk berjaya ke tak? hahah. to be honest, aku tk suka sgt org tau aku merajuk, sbb aku akan nmpak sgt lembik. and biasanya, rajuk itu akan heal dengan sendirinya. tk perlu nk susah payah nk pujuk aku.. tp prempuan mane laa tak suke kalo di pujuk. hehh. ohh tidak!

dan nombor 8 plak, menggambarkan diri aku sebagai seorang yg berpandangan jauh.. tp tak begitu struggle utk mencapai sesuatu bende tuu! exactly! mmg laa cita2 aku macam2.. tp, sikit je ade halangan, cepat gile patah hati. struggle laa jugak. tapi, sket je. ehhehe.

pastu, dtg plak sorang abang ni. tanye aku soalan yg sama. ehh diorang ni bosan gile kali kot, dok tanye soalan yg sama. dah laa aku bukannya pergi utk buat rawatan pon.. aku slamber badak jawab je soalan beliau. kot laa tak sama tilikannya.. tp dlm hati agak nk tergelak laa. selesai abg tu bercerita, aku pon ckp laa. ermm tau dah, td abg tu dh ckp.. hahahaha. agak potong stim di situ..tkpe bang, saya pon terhibur :P

ehh, fifi, get back to work lah! research project title dh siap blom? :)

i have one hour class tomoro morning and 3 hours audit class with my super charming lecturer! God bless!

have a good nite everyone.

strong

You never know
how strong you are
until
being strong is
the only choice you have
- Cayla Mills

percaya kepada janji Tuhan

selalunya sukar utk meyakinkan diri saya akan kepada janjinya Tuhan. atau mungkin lebih tepat lagi saya sering kali terlupa.

perlu saya bangun setiap pagi, dan senyum. kerana ingatnya saya kepada janjinya Tuhan. saya perlu mengingatkan diri setiap hari, andainya janjinya Tuhan itu sebenarnya adalah PASTI.

dan itu merupakan perkara paling manis utk saya. sudah terlalu banyak perkara yang saya lupa. saya perlu kembali ingat.

balasan itu juga pasti. kerana itu juga salah satu janjinya Tuhan. baik ada balas, buruk juga ada balasnya. saya perlu ingat itu.

saya juga perlu ingat, lahirnya saya bukan untuk memenuhi tuntutan hati saya. saya tidak boleh mementingkan diri sendiri. dan mementingkan diri sendiri juga lah yang akan membawa saya kepada jalan yang salah.

saya perlu ingat itu. dan saya mohon, agar saya dikurniakan orang di sekeliling yang akan selalu mengingatkan saya, bahawa janjinya Tuhan itu, pasti.

Friday, 14 January 2011

headache over research title

though this semester we have to only dedicate the 2 hours meeting for just proposal of the research project, but still cracking my head for the title only caused me massive headache.

i am thinking of something got to do with mathematical problem solving skills among the students. haishh, susah jugak nak develop the ideas. just now i caught myself browsing for masters studies in mathematics. i wonder if i can keep the passion of attending classes and tonnes of assignments and headaches at the age of 29-30..

oh, i miss home.

counting days and nights.

Thursday, 13 January 2011

prof fifi

ehh, tanpa sedar, 2nd week of lecture is almost over.. and u know what? rekod bersih tk pernah ponteng okayyy?!

lagi cemerlang rekod aku berbanding rekod lecturer aku yg berpangkat Dr yang dh ponteng 5 jam kuliah as of now!

haishhh, ini macam cemerlang, ada potensi aku nk dpt title prof ni!

ehh, motif entry ini adalah bengang kerana gigih rushing jalan pada kelajuan yg agak tinggi, yg mcm orang glabah rasa bersalah tuuu, tapiiiii.. kelas cancel. dan hanya mengetahuinya setelah berusaha utk call lecturer terbabit.. heyy, please laa manfaatkan technology. Dr, Dr Rozmey pon update perkembangan pakai twitter. ape kelas cancel kelas tk bgtau? heeeee. ok,tkde kaitan dgn Dr Rozmey.

kesimpulannya, sy bukan lah seorang yg rajin. jadi jgn buat sy malas utk ke kelas. terima kasih.

Wednesday, 12 January 2011

terkejut mak!

i am surprised by the fact that most of my classmates were government supporter.

tok tok punye supporter nih.

crite next entry!
got class this morning. till noon!

ehh, ni for the sake of an update je ke ape?! motif entry?!

wateva!

good morning :D

Monday, 10 January 2011

wonderful weekend with wonderful girls.

had a blast weekend.

on the friday, took a train to kl. meet am at the mall and waited for her to finish her business with her hairdresser. then went to her house. take a short rest before kay came to pick us up..

our destination was, OU. birthday dinner a birthday treat for am. so we had dinner at chillis. this is my first time at chillis. and that might be my last.tak best pon. so i heard, people yg not used to brits/americans tongue wont go there for a meal. except for their egg roll and i forgot its name, but a dessert, a warm chocolate cake, with vanilla ice cream at the top and topped with chocolate sauce.. superb! i had baked dory fish topped with chillies. added with some sauce on. am's brother, Koon came to join us. mendengar luahan orang patah hati. hahahah. this is my first time meeting her brother. tp super cool. nah, ini die chillis egg roll.


then, its time for movie! we enjoyed Tron Legacy. then we called it a night laa. sume dh super letih and kenyang.

tidoooo.

wake up. get ready. now heading for ampang for lunch. kay's friend, Tora join us too. so we had lunch at Cozy Corner, ampang park. ambience nye best gile.. food pon sedap. i had bandung fried rice with fried chicken and egg. harga pon not that expensive for an air-conditioned, very nice ambience restaurant. woahhh, we met a drummer for Wing's band. kalo aku jumpe tgh jalan confirm aku suspect die orang gile. hahahah.. then headed home.

dini bought a cake for the birthday girl. and it was a surprise for am. she didnt know about the cake watsoever.. sweet gile kitorang! hahaha.. then get ready for buffet dinner.



Seoul Garden alls! we were seated to a table next to a table with all guys. i dont know why, tp makan mlm tu tk best sgt la.. maybe all of us were tired and still full dgn lunch td.. tak se-excited yg selalunye, this is my 4th ke 5th time to seoul garden and this is the worst kot. makanan die maintain je, its my appetite yg tak mengizinkan utk makan banyak. selalunye, makan sure berpinggan2.. semak sume meja. seingat aku, aku makan ade laa dlm 3 pinggan je kot.. some prawns, and marinated chicken and beef, and segala macam balls. i just ate ice-cream for the dessert. kalo tak selalunye aku siap bantai buat cendol and abc segala.. then, i suggest that we go for a movie and everyone agreed. koon decided to join us too and he bring his friend too. 5 of us, to watch the tourist plak. check ticket online dh tkde. full. what do you expect, its weekend kot. so, decide utk serbu je tgv klcc. luckily, ticket ade. maybe die bukak theater lain kot. it was a small hall and half of it je audience. ade couple bodo kt blakang kitorang. and tu cite next entry la..

shaittt laa. i set alarm at 9.. tp x bgn pon. fortunately lana came to wake me up at 10. kelas at 11. mane semapt nk siap nih? ponteng nakk?? ehh, tak2. tk poteng pon. rush mandi, iron baju and get ready. nasib sempat sampai kelas. hahh, ade mende gak blaku kt kelas. next entry2! :D

Thursday, 6 January 2011

refleksi

harapan laa kau nokkk.. konon nk avoid nasi, tapi ko bantai roti canai 2 keping, siap dengan mee goreng lagi.. pastu, skarang ko ade cite2 nk abiskan butterscotch bread ko dengan dutchlady chocolate??!

angin dengan diri sendiri..

laundry itu dh 2 hari tertangguh.. esok kene make sure gi jugakk. plannye, bgn pagi siap laundry. esok buleh makan nasi.. tema avoid nasi hanyalah selang seminggu okay?

tp jgn risau, walopon laundry dh tertangguh, stok baju mak bnyk lagi.. selagi tk abis baju dlm wardrobe tu, slagi tu laa ko bleh menangguhkan misi ke laundry shop ituu.

dhh, dh handwash dah ape yg patot.. termasuk laa 5 helai tudung yang ade 2 warna itu. iaitu cream dan hitam.. hahaha. mesti orang ingt aku tk tukar tudung kan? to be honest, aku tkleh pakai tudung yg ade kaler2, and aku rasa sgt melaram utk pakai kaler2. sbg student cukup laa cream dan hitam. hahahaha..

now, tgh window shop kain cotton. kt rumah dah ade 3 pasang kain yg blom dihantar ke tailor. ko gilooo nk beli lg? my favorite jugak kain yg abstrak2 ..kekeke.. bunga2 mak tk layan sgt. kaler mcm pelangi pon tk layan sgt.. plain lg bagus.. tk kusut mata aku nk tgk. hehhh.

ehh, apsal tetibe masuk bab laundry segala bagai nih? owhh, ini hanyalah refleksi dengan perbincangan semasa dinner td. mengenai tidak hygienic yg membawa padah kepada hidung dan kepala otak roomate yg terpaksa pikirkan mcm mana nk ckp supaya sedikit menjaga kebersihan untuk kemaslahatan bersama. hahahah. dan mengelakkan diri dari menjadi bahan pembentangan sesi makan malam.

owhh, sungguh tidak formal pemihan vocabulary malam ini menggambarkan kepala otak saya juga sedang berserabut.. dan please, jgn tanya kenapa! :D

goodnite everyone. have a good nite!

Wednesday, 5 January 2011

okay, now you are too much.


who can resist this tempting sweet finger licking cake;




after a plate of nasi goreng ayam and iced milo. and this slice, and a bite of strawberry youghurt cheesecake and dutchlady coffee milk for dinner, and you are whining about being gemuk.. ehh sedar lah diri!

you are just being too much. watch your food intake.please!

cocoa collagen, please work fast!

this is an official statement; nasi, stay away from me :)